Viden for livet
Sitemap  Vis som udskriftvenlig side
Du er her:  Home > Science > Har du talent? > Science Talent College


- er et tilbud til elever med særlige talenter

Silkeborg Gymnasium er med i dette projekt sammen med 13 andre gymnasier. Målet er at give 3-5 særligt talentfulde elever fra hver gymnasium ekstra udfordringer i form af 8 camps på Science Talent Akademiet i Sorø.

Formålet kan læses i nedenstående uddrag
ScienceTalent College afholdes over hele gymnasieforløbet for elever, der er startet i gymnasiet sommeren 2011. ScienceTalent College består 8 Camps for talenterne som foregår på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter (hver camp varer 3-4 dage, hvoraf den ene dag er i weekenden, og 2 af de 8 camps afholdes i talenternes sommerferie).
På disse camps vil eleverne få inspiration, udfordringer, erfaring og faglig fordybelse i matematiske, tekniske og naturvidenskabelige områder, som går ud over den normale undervisning på gymnasierne. Der vil være foredrag fra eksterne forskere og undervisere om aktuelle emner, og der vil være eksterne besøg og hands-on aktiviteter på forskningsinstitutioner og virksomheder.
Som afslutning på forløbet skal der udarbejdes et projekt, som der efterfølgende eksamineres i og gives karakter for. Der udstedes et internationalt bevis, der fx kan vedlægges en ansøgning om optagelse på et udenlandsk universitet.Referat af tur til Talentcentret i Sorø, 2012

Da vi ankom, blev vi indkvarteret på Talenthotellet, hvor vi skulle sove i løbet af weekenden. Derefter blev vi samlet i auditoriet, hvor vi fik en fælles introduktion til weekendens aktiviteter, som blandt andet var produktionen af en lille film, som skulle præsentere campen. Efter introduktionen var der navnelege, stikbold og Segway-kørsel på plænen ved Videnscentret. Senere på eftermiddagen var der GPS-løb i området omkring Videnscentret, så vi kunne lære området at kende.
Resten af søndagen gik med aftensmad og et foredrag i auditoriet ved Andreas de Neergaard, som havde taget Mette Lund Sørensen fra Folkekirkens Nødhjælp. De fortalte om problemerne ved at drive landbrug i u-landene.
Sidst på aftenen var der bordfodbold, chips og kage.

Mandag morgen stod vi tidligt op, så vi kunne komme af sted til KU-LIFE, hvor et større hold forskere og Ph.d.-studerende ventede på os, og var klar til at holde foredrag og lave forsøg sammen med os hele dagen. Efter en længere bustur i morgentrafikken, ankom vi til KU-LIFE, hvor vi blev budt velkommen og præsenteret for dagens program.
Vi startede ud med et foredrag om kvælstof, klorofyl og kvælstoffikserende planter. Derefter gik vi i laboratoriet, hvor vi lavede forsøg med planter, der havde fået forskellige kvælstofbehandlinger.
Herefter gik vi i auditoriet endnu engang for at høre om fosfat og nitrats bindingsforhold i jorden. Efter foredraget gik vi i laboratoriet, hvor vi lavede forsøg med nitrat og fosfat i udpint og frugtbar jord.
Så var det tid til frokost, som bestod af hjemmesmurte madpakker med alt, hvad man kunne ønske sig. Der var sandwich med kylling, skinke, bacon, salat, tomater, agurk, karrydressing osv. samt gulerødder, boller, muffins og en flaske vand.
Efter frokosten kom dagens tungeste foredrag om plantenæringsstoffer. Det handlede hovedsageligt om genmodificerede og forædlede planter som var designet til at optage mere fosfat.
Dette foredrag blev også efterfulgt af forsøg i laboratoriet. Denne gang var det endda i GMO-laboratorierne, hvor der var gjort, hvad man kunne for at undgå, at de genmodificerede planter slap ud. Vi skulle måle hvor meget fosfat, tre forskellige planter havde optaget, og sammenligne optaget med hvilken plante det var.
Til slut begav vi os af sted til et undervisningslokale, hvor en svensk forsker skulle fortælle om mikronæringsstoffer i kornkerner. Foredraget sluttede af med en lille mikroskopiøvelse hvor vi kiggede på farvede kornkerner, for at se hvordan kernens zink var fordelt.
Da vi kom hjem fra København, var der ”festmiddag”, som havde den tilføjelse, i forhold til aftenen før, at der var dessert(mmmh).
Hele aftenen brugte vi på at klippe vores film sammen, og selvfølgelig også på at spille bordfodbold.

Dagen efter var der opsamling på gårsdagens resultater, samt rundvisning på Hauchs Physiske Cabinet, som var en samling af gamle fysik- og kemiapparater fra omkring år 1800.
Efter en enormt lækker frokost var der debat med tre fagfolk. Én fra Danmarks Miljøundersøgelser, én fra KU og én fra NIRAS.
Vi sluttede af med en evaluering af campen, hvorefter turen gik hjemad med toger fra Sorø station.


Alt i alt var vi glade for at være af sted. Vi lavede mange spændende ting, og især besøget på KU var godt, og vi fik meget fagligt input, som vi ellers ikke ville have fået. Hjemme i Sorø var det også rigtigt godt. Maden og forholdene var gode, og der var mange muligheder for at have det sjovt. Næste gang skal vi arbejde med robotter, og det glæder vi os til.